Práce na dálku neboli home office

Práce na dálku

V tomto článku se budeme věnovat práci na dálku (tzv. home office). Jedná se o situaci, kdy pracujete mimo pracoviště zaměstnavatele (z domu). Na práci na dálku se můžete dohodnout se svým zaměstnavatelem. Máte právo na náhradu nákladů, které vám v souvislosti s prací z domu vzniknou.

Dohoda o práci na dálku

Se zaměstnavatelem se můžete dohodnout, že práci budete vykonávat z domu. Na práci z domovu nemáte zákonný nárok. Práce na dálku je možná pouze po písemném uzavření dohody o práci na dálku mezi vámi a zaměstnavatelem.

Zaměstnavatel vám může nařídit práci na dálku pouze, pokud to stanoví zákon (např. krizový zákon). Zaměstnavatel vám může nařídit pracovat z domu jen na nezbytně nutnou dobu a za podmínky, že místo výkonu práce bude pro práci způsobilé. Tuto výzvu zaměstnavatele můžete odmítnout, pokud nemáte žádné vhodné místo pro práci k dispozici.

Náhrada nákladů

Pokud pracujete z domu, vznikají vám náklady (platíte elektřinu, plyn…). Máte právo na náhradu těch nákladů, které vám vznikly v souvislosti s výkonem práce na dálku. Výši nákladů buď prokážete zaměstnavateli, nebo vám zaměstnavatel náklady nahradí paušální (jednotnou) částkou.

Výši paušální částky stanoví Ministerstvo práce a sociálních věcí. Částka se poskytuje za každou započatou hodinu práce. Pokud se rozhodnete pro náhradu nákladů za pomocí paušální částky, nemůžete po zaměstnavateli žádat, aby vám uhradil i další náklady, které vám vznikly.

V případě, že pracujete na základě DPP nebo DPČ můžete požadovat náhradu nákladů za práci na dálku pouze, pokud jste si tak se zaměstnavatelem ujednali. Náhrada nákladů při práci na dálku vám nevzniká automaticky. Pokud máte zájem o práci na dálku, nahradí vám zaměstnavatel náklady pouze, pokud jste se tak ve smlouvě písemně dohodli. Pozdější žádosti zaměstnavatel nemusí vyhovět.

Můžete se se zaměstnavatelem domluvit, že náhradu nákladů za práci na dálku nebudete vůbec požadovat.

Rozvrh pracovní doby

Pracovní dobu při práci na dálku si určujete sám. Délka směny nesmí přesáhnout 12 hodin. Nepřísluší vám mzda nebo plat za práci přesčas anebo příplatek za práci ve svátek. Nemáte nárok na náhradu mzdy za celodenní překážky v práci nebo při důležitých osobních překážkách.

Skončení práce na dálku

Práci na dálku můžete ukončit písemně dohodou nebo výpovědí. Výpověď nemusíte ani vy, ani váš zaměstnavatel zdůvodňovat. Od doručení výpovědi běží 15denní výpovědní doba. Se zaměstnavatelem si můžete sjednat i jinou délku výpovědní doby.

Závěr

Práci na dálku si můžete sjednat se zaměstnavatelem. Nemáte na ni zákonný nárok. Při práci na dálku máte možnost požadovat náhradu nákladů spojených s prací z domu, výši nákladů buď prokážete zaměstnavateli nebo obdržíte paušální částku určenou zákonem.

Potřebujete poradit ohledně práce na dálku? Obraťte se na nás, my Vám pomůžeme.

Nevyznáte se v džungli pracovněprávních vztahů?

Sledujte nás také na sociálních sítích Instagram, Facebook či LinkedIn, kde sdílíme rady, užitečné informace či novinky ze světa pracovního práva jednoduše a srozumitelně. A neváhejte nám kdykoli napsat.

Práce na dálku neboli home office

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu

Další zajímavé příspěvky z této sekce

Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek