Uplatnění dlužných mzdových nároků u Úřadu práce

V minulém článku jsme se věnovali podmínkám vyplácení mzdových nároků zaměstnancům ze strany Úřadu práce na základě zákona o ochraně zaměstnance proti platební neschopnosti (118/2000). Úřad práce Vám dlužné mzdové nároky vyplatí v případě, že se Váš zaměstnavatel ocitl v insolvenci. Takový zaměstnavatel častokrát není schopen vyplácet zaměstnancům mzdu. V tomto příspěvku se budeme věnovat tomu, jakým způsobem se dají tyto dlužné nároky uplatnit.

Žádost o uspokojení mzdových nároků

Pro pomoc ze strany Úřadu práce, je třeba podat žádost o uspokojení zdvých nároků. Žádost se podává písemně u kterékoli krajské pobočky Úřadu práce. Formuláře této žádosti zaměstnanec získá buď na Úřadu práce, nebo na portálu Ministerstva práce a sociálních věcí. Žádost lze podat také elektronicky, a to na zmíněném portálu Ministerstva práce a sociálních věcí. Podání žádosti není zpoplatněno.

Zaměstnanec k žádosti dokládá:

  • pracovní smlouvu
  • mzdový výměr
  • výplatní lístky za mzdové nároky, které uplatňuje
  • rozvázání pracovního poměru
  • potvrzení o zaměstnání (zápočtový list)
  • potvrzení zaměstnavatele nebo mzdové účetní o nevyplacených mzdách

Žádost vyžaduje vyplnění údajů o zaměstnanci, zaměstnavateli, informace o zdravotní pojišťovně zaměstnance, uplatňované mzdové nároky, dobu trvání pracovního vztahu, způsob výplaty a prohlášení žadatele o pravdivosti vyplněných údajů.

Doložení mzdových nároků zaměstnance

Doložení mzdových nároků zaměstnance může žadatel přiložit k podané žádosti. To však není povinné (např. pokud zaměstnanec nemá k dispozici výplatní pásky). Poté, co kterýkoli zaměstnanec uplatní své mzdové nároky, Úřad práce vyzve zaměstnavatele, aby do 7 dnů od doručení výzvy předložil písemný seznam dlužných mzdových nároků všech svých zaměstnanců za rozhodné období (případně tento seznam předloží insolvenční správce). Pokud tak ale neučiní a zaměstnanec současně nedoloží, že mu skutečně nebyla vyplacena mzda za uplatněné měsíce, přizná Úřad práce zaměstnanci pouze mzdové nároky ve výši minimální mzdy k okamžiku, kdy se zaměstnavatel dostal do insolvence (přičemž zaměstnanec pak může do 15 dnů ještě dodatečně prokázat rozdíl mezi mzdovými nároky dle minimální mzdy a skutečnými mzdovými nároky).

Můžeme proto doporučit, abyste výši uplatňovaných mzdových nároků dokládali již s podáním žádosti. Formulář je opět k dispozici buď na Úřadu práce, nebo na portálu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Lhůta pro uplatnění

Zaměstnanec může své mzdové nároky uplatnit nejpozději do 5 měsíců a 5 kalendářních dnů od okamžiku, kdy se jeho zaměstnavatel stal insolventním. Jestliže v této lhůtě zanikne moratorium vyhlášené před zahájením insolvenčního řízení nebo soud rozhodne o insolvenčním návrhu jinak než vydáním rozhodnutí o úpadku, lze mzdové nároky uplatnit nejpozději v den zániku moratoria nebo v den právní moci soudního rozhodnutí. Pokud zaměstnanec neuplatní mzdové nároky v této lhůtě, nárok uplatnit dlužné mzdové nároky u Úřadu práce mu zaniká.

Závěr

Zaměstnanec musí pro uplatnění mzdového nároku vůči Úřadu práce podat žádost o uspokojení mzdových nároků a současně doložit uplatňované nároky. Musí tak učinit ve lhůtě pro uplatnění těchto nároků, jinak mu nárok zanikne. Nevíte si rady s uplatněním dlužných mzdových nároků? Je Váš zaměstnavatel v insolvenci a dluží Vám mzdu? Obraťte se na nás a my Vám pomůžeme.

Jak Vám můžeme pomoci?

Pomáháme zaměstnancům s uplatňováním dlužných mzdových nároků od zaměstnavatele prostřednictvím našich expertů v oboru. Dluží Vám či Vašim blízkým zaměstnavatel mzdu a potřebujete pomoci? Přečtěte si reference našich klientů, kterým jsme pomohli v různých pracovněprávních případech a neváhejte se na nás obrátit. My Vám pomůžeme.

Nevyznáte se v džungli pracovněprávních vztahů?

Sledujte nás také na sociálních sítích InstagramFacebook či LinkedIn, kde sdílíme rady, užitečné informace či novinky ze světa pracovního práva jednoduše a srozumitelně. A neváhejte nám kdykoli napsat.

Uplatnění dlužných mzdových nároků u Úřadu práce

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu

Další zajímavé příspěvky z této sekce

Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek