Součástí výkonu práce je sjednání pravidelného pracoviště. Jde o určení místa, kde má podle smlouvy zaměstnanec vykonávat práci pro zaměstnavatele. V pracovním procesu však mohou nastat situace, kdy zaměstnavatel potřebuje, aby zaměstnanec vykonal určitou pracovní činnost mimo sjednané místo výkonu práce. může jednat o nutnost zajistit pracovní úkol, dojednat zakázku nebo jiným způsobem zastupovat zaměstnavatele v jiném místě, než je jeho obvyklé pracoviště.
Pracovní cesta je časově omezené vyslání k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce (§ 42 zákoníku práce). Vyslat vás na ni zaměstnavatel může jen s vaším souhlasem, není-li to sjednáno v pracovní smlouvě, a jen na dobu nezbytně nutnou, kterou musí předem určit.
Náleží vám náhrada jízdních výdajů, ubytování, stravné a nutných vedlejších výdajů. Doklady předložíte do 10 pracovních dnů od skončení cesty a zaměstnavatel má stejnou lhůtu na vyúčtování. Před cestou máte právo na zálohu.
Co je pracovní cesta?
Pracovní cestou se podle zákoníku práce rozumí časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce. Pracovní cesta je výkon práce mimo pravidelné pracoviště podle pracovní smlouvy. Zaměstnanec máte v této souvislosti řadu zákonných nároků, které vám pomáhají pokrýt výdaje a kompenzovat čas strávený mimo běžné pracoviště.. Pracovní cestou může být:
- Služební cesta v rámci České republiky
- Zahraniční pracovní cesta
- Pracovní cesta při práci na dálku
- Přeložení na jiné pracoviště
- Dočasné přidělení k jinému zaměstnavateli
Při uzavření pracovního poměru dochází ke sjednání místa výkonu práce. Toto vymezení je podstatnou náležitostí každé pracovní smlouvy, neboť jím je určeno konkrétní místo, kde má zaměstnanec povinnost vykonávat pracovní úkoly, které mu byly svěřeny. Plnění úkolů mimo takto sjednané pracoviště je zpravidla chápáno jako pracovní cesta.
Kdy vás můžou vyslat
Základem je souhlas. Obsahuje-li vaše pracovní smlouva ujednání o vysílání na pracovní cesty, dali jste ho předem. Pokud ne, musíte souhlasit s každou cestou zvlášť a odmítnutí není porušením pracovní kázně.
Přísnější ochranu mají vybrané skupiny. Těhotné zaměstnankyně a zaměstnanci pečující o dítě do 8 let mohou být vysláni mimo obec svého pracoviště nebo bydliště jen se svým souhlasem — a to i tehdy, když mají vysílání sjednané ve smlouvě. Totéž platí pro osamělého zaměstnance pečujícího o dítě do 15 let a pro zaměstnance, který převážně sám pečuje o osobu závislou na pomoci jiné osoby.
Co vám zaměstnavatel proplatí
| Náhrada |
Co pokrývá |
| Jízdní výdaje |
jízdenky a letenky; u vlastního vozidla základní náhrada za kilometr plus náhrada za spotřebované pohonné hmoty |
| Ubytování |
prokázané výdaje za nocleh |
| Stravné |
podle délky cesty ve třech pásmech: 5–12 hodin, 12–18 hodin a déle než 18 hodin |
| Nutné vedlejší výdaje |
parkovné, dálniční známka, úschovna, telefonní hovory a další prokázané výdaje spojené s cestou |
Zaměstnanci přísluší za každý kalendářní den pracovní cesty stravné ve výši
Výše stravného 2026
a)58 Kč až 69 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
b)88 Kč až 106 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejvýše však 18 hodin,
c)138 Kč až 165 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.
Tato výše stravného se mění v závislosti na vývoji cen prováděcím právním předpisem vydaným podle
§ 189.
Jak dlouho trvá pracovní cesta?
Zaměstnavatel je oprávněn vyslat zaměstnance na pracovní cestu pouze na dobu nezbytně nutnou. Zákon sice nestanoví přesnou délku pracovní cesty, avšak před jejím zahájením musí být tato doba určena. Pokud se v jejím průběhu objeví potřeba prodloužení, je to možné pouze na omezenou dobu a s řádným odůvodněním.
Pokud by se jednalo o časově neomezené určení výkonu práce u jiného zaměstnavatele, který by dával zaměstnanci pokyny, půjde spíše o vyslání zaměstnance, než pracovní cestu.
Práce v jiné organizační složce – Zaměstnavatel může zaměstnance vyslat i k jiné organizační složce firmy. V takovém případě zaměstnanec stále vykonává svou práci na základě pokynů zaměstnavatele, který jej na pracovní cestu vyslal, přičemž je možné, aby řízení jeho práce bylo dočasně svěřeno i jinému vedoucímu zaměstnanci.
Základní podmínky pro vyslání zaměstnance na pracovní cestu
Zaměstnavatel vás může vyslat na pracovní cestu jen na základě vzájemné dohody. V pracovní smlouvě může být sjednán váš souhlas s vysíláním na pracovní cesty obecně. Existují však případy, kdy zaměstnavatel potřebuje váš výslovný souhlas pro každou cestu. Jde zejména o případy, kdy se zaměstnanec musí postarat o osoby, které jsou odkázány na jeho péči:
- Jste-li těhotná zaměstnankyně
- Pečujete-li o dítě do 8 let věku
- Pečujete-li o osobu závislou na vaší péči
- Jste-li osamělý rodič pečující o dítě mladší 15 let
V takovém případě musí zaměstnanec výslovně souhlasit s každým takovým vysláním na pracovní cestu.
Cestovní náhrady a na co máte nárok
Během pracovní cesty má zaměstnanec nárok na náhradu cestovních výdajů, ubytování, stravného a dalších nezbytných výdajů. U zahraničních cest se náhrady řídí zvláštními pravidly. Pro výpočet náhrad je důležité stanovit pravidelné pracoviště – pokud není určeno, považuje se za něj nejčastější místo začátku pracovních cest.
Náhrada jízdních výdajů
-
Výdaje za jízdenky veřejné dopravy
-
Náhrada za použití vlastního vozidla (aktuálně v roce 2025 nejméně 5,80 Kč/km + průměrná cena pohonných hmot)
- Letenky, taxislužbu a další dopravu
- Místní přeprava v místě pracovní cesty
Náhrada výdajů za ubytování
- Plná náhrada prokázaných výdajů za ubytování
- Zaměstnavatel může stanovit způsob ubytování nebo jeho cenový limit
- Musí jít o přiměřené ubytování vzhledem k podmínkám pracovní cesty
Stravné
Zaměstnavatel může poskytovat i vyšší stravné, než stanoví zákon. Pozor na krácení stravného v případě, že vám zaměstnavatel zajistí jídlo (snídaně, oběd, večeře).
Zahraniční stravné
Při zahraničních pracovních cestách máte nárok na stravné v cizí měně. Základní sazby jsou stanoveny vyhláškou Ministerstva financí pro jednotlivé země. Například:
- Německo: 50 EUR/den
- Slovensko: 45 EUR/den
- USA: 65 USD/den
Konkrétní výše je vždy upravena vyhláškou pro danou konkrétní zemi.
Náhrada nutných vedlejších výdajů
- Poplatky za parkování
- Vstupné na veletrhy související s pracovní cestou
- Telefonní hovory v pracovních záležitostech
- Poplatky za úschovu zavazadel
- Povinné očkování před zahraniční cestou
Je cesta pracovní dobou?
Samotné cestování výkonem práce není. Praktický dopad má ale rozdíl mezi dvěma situacemi:
- Cestujete v době, kdy jste měli mít směnu — jde o překážku v práci na straně zaměstnavatele a mzda se vám za ni nekrátí.
- Cestujete mimo svou pracovní dobu — nejde o výkon práce ani o přesčas a mzda za tu dobu nenáleží, pokud si to nesjednáte jinak.
Jiná věc je práce, kterou na cestě skutečně odvádíte. Ta se do pracovní doby počítá bez ohledu na to, kde sedíte.
Vyúčtování a lhůty
- Před cestou — vyžádejte si zálohu do výše předpokládaných výdajů a nechte si písemně určit místo, dobu a způsob dopravy.
- Během cesty — schovávejte každý doklad, i drobný. Bez účtenky se vedlejší výdaje proplácejí jen výjimečně.
- Po návratu — doklady předložte do 10 pracovních dnů. Zaměstnavatel má pak 10 pracovních dnů na vyúčtování a doplatek.
Když se na cestě něco stane
Úraz na pracovní cestě je pracovní úraz — chráněna je cesta tam, výkon práce i cesta zpět. Podrobně to rozebíráme v článku Pracovní úraz na pracovní cestě, u cest za hranice pak v článku Pracovní úraz na pracovní cestě v zahraničí.
Znejte svá práva zaměstnance
Spory o pracovní cesty se vedou skoro vždy o dvě věci: o proplacení vedlejších výdajů bez dokladu a o to, jestli se čas na cestě platí. Obojímu předejdete písemným pověřením před odjezdem. Přehled dalších nároků najdete na stránce nároky zaměstnance.
Popište nám svůj případ a zdarma ho posoudíme.
Často kladené otázky
Můžu pracovní cestu odmítnout?
Ano, nemáte-li vysílání sjednané v pracovní smlouvě. Pak souhlasíte s každou cestou zvlášť a odmítnutí není porušením pracovní kázně.
Kdo má právo odmítnout i při sjednaném vysílání?
Těhotné zaměstnankyně a zaměstnanci pečující o dítě do 8 let, osamělý zaměstnanec pečující o dítě do 15 let a zaměstnanec pečující o osobu závislou na pomoci jiné osoby.
Platí se čas strávený cestováním?
Cestování mimo pracovní dobu výkonem práce není a mzda za ně nenáleží, pokud si to nesjednáte jinak. Cesta v době plánované směny je překážkou v práci a mzda se za ni nekrátí.
Do kdy musím odevzdat doklady?
Do 10 pracovních dnů od skončení cesty. Zaměstnavatel má stejnou lhůtu na vyúčtování a doplatek.
Můžu dostat zálohu předem?
Ano, do výše předpokládaných výdajů. Vyžádejte si ji před odjezdem.
Musím jet vlastním autem?
Nemusíte, je to věc dohody. Dohodnete-li se, náleží vám základní náhrada za kilometr a náhrada za spotřebované pohonné hmoty. Dohodu uzavřete písemně předem.
Kontaktujte Právo zaměstnance
📞 Telefonicky: +420 773 014 007
📧 : info@pravozamestnance.cz
🏢 Prostřednictvím formuláře
Sociální sítě: Instagram, Facebook či LinkedIn
Chráníme a vymáháme práva zaměstnanců. Snažíme se zlepšit pracovní prostředí zaměstnanců v České republice. Stejně tak jsme Vám oporou při řešení pracovních úrazů. Pro novinky rady a tipy práv zaměstnanců doporučejeme naši sekci blogu, případně sledování našich sociálních sítích. Děkujeme.