Nejčastější nemoci z povolání

V minulých příspěvcích jsme se zabývali obecným vymezením nemoci z povolání. Nyní se blíže zaměříme na nejčastější onemocnění, která jsou klasifikována jako nemoc z povolání.

V České republice mezi pět nejčastějších nemocí z povolání za posledních 10 let (v období let 2010 až 2020) patří syndrom karpálního tunelu, kontaktní alergický ekzém, svrab, astma a pneumokonióza (respirační onemocnění). V určitých případech lze též za nemoc z povolání považovat onemocnění COVID-19, což bylo relevantní zejména v roce 2020.

Alergický ekzém jako nemoc z povolání

Kontaktně alergický ekzém představuje jediný ekzém, který je vyvolán alergickou reakcí. Způsobují ho kontaktní alergeny tzv. hapteny.

K takovýmto nejčastějším kontaktním alergenům patří: kovy (chróm, nikl, kobalt), parfemace, konzervační látky (katon, parabeny, formaldehyd a jeho odštěpovače), emulgátory (lanolin), barviva (parafenylendiamin), léky (neomycin), složky pryže, epoxidy a další.

Z důvodu nedostatečné funkce kožní bariéry mají k tomuto onemocnění větší sklon nejen osoby trpící atopickým ekzémem, ale také jedinci s tenkou či citlivou kůží či s kůží chronicky poškozenou. Mezi ohrožené profese proto můžeme zařadit kuchaře, kadeřníky, ošetřovatele či uklízeče. Zkrátka všechny profese, které jsou vystaveny dlouhodobému vysušování kůže nejrůznějšími vlivy.

Astma jako nemoc z povolání

Astma je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest. K jeho rozvoji může přispět celá řada faktorů., Jednou z méně známých příčin je právě nemoc z povolání. Astma vzniká na základě nepříznivého prostředí a pracovních podmínek.

Nejčastější příčinou propuknutí tohoto onemocnění jsou chemické látky, dlouhodobá expozice chemikáliím jako jsou výpary z barviv, rozpouštědla, pesticidy, a chemikálie používané v průmyslu.

Svrab jako nemoc z povolání

Tato nemoc je způsobena mikroskopickým parazitem zvaným svrabový roztoč. Její nákaza je obvykle spojována s nedostatečnými hygienickými podmínkami a přetíženými prostředími. Svrab je často označován za nemoc z povolání právě proto, jelikož lidé, kteří jsou ve styku s infikovanými jedinci, mají vyšší riziko nákazy. Vyskytuje se zejména v noclehárnách, ubytovnách a táborech, avšak nejvíce tímto onemocněním trpí zdravotníci, záchranáři či také pracovníci ve věznicích.

Onemocnění svrabem rozpoznáte dle nepříjemného svědění, oděrkami, pupínky či různými skvrnami na kůži. Přenáší se kožním kontaktem mezi lidmi či kontaminovanými předměty. Parazit může přežít na povrchu předmětů, jako jsou ložní prádlo, oblečení nebo ručníky, po dobu až 48 hodin a nejvíce se šíří v přeplněných prostorách.

Pneumokonióza

Pneumokonióza je závažné onemocnění plic způsobené inhalací různých nebezpečných prachů a částic přítomných v pracovním prostředí. Toto onemocnění postihuje pracovníky v odvětvích, kde jsou vystaveni dlouhodobému kontaktu s těmito nebezpečnými látkami.

Příčinou vzniku je vdechnutí prachových částic, které se ukládají v plicích a způsobují chronický zánět a jizvy. Mezi nejčastější příčiny pneumokoniózy patří: křemenný prach – tomu jsou vytaveni pracovníci v hornictví, kamenolomech nebo pracovníci na stavbě jsou vystaveni vdechování křemenného prachu.

Závěr

Profese, které jsou dlouhodobě vystaveny všem shora nepříznivým vlivům by měly dbát zvýšené obezřetnosti př dodržování všech ochranných opatření. Nemoci z povolání jsou totiž vážným problémem, který vyžaduje pozornost a úsilí všech zainteresovaných stran, včetně zaměstnavatelů, odborníků na bezpečnost a zdraví při práci a samotných pracovníků. Pouze prostřednictvím prevence, vzdělávání, pravidelného vyhodnocování a kontroly rizik, pravidelných prohlídek a zavedení odpovídajících opatření lze minimalizovat riziko nemoci z povolání a zajistit zdravé a bezpečné pracovní prostředí.

Řešíte některou z těchto nemocí z povolání? Neváhejte a kontaktujte nás. Rádi vám pomůžeme dosáhnout vašich nároků z nemoci z povolání podobně jako v případě odškodnění pracovních úrazů.

Nevyznáte se v džungli pracovněprávních vztahů?

Sledujte nás také na sociálních sítích Instagram, Facebook či LinkedIn, kde sdílíme rady, užitečné informace či novinky ze světa pracovního práva jednoduše a srozumitelně. A neváhejte nám kdykoli napsat.

Nejčastější nemoci z povolání

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu

Další zajímavé příspěvky z této sekce

Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek