Vytýkací dopis a jak se bránit

Zaměstnanci se na nás často obrací s dotazem, co je vytýkací dopis a jakým způsobem se proti němu bránit. Vzhledem k těmto častým dotazům jsme se rozhodli připravit pro vás příspěvek na toto téma, který na vaše základní otázky odpoví.

Co je vytýkací dopis?

Zjednodušeně řečeno jde o listinu, kde zaměstnavatel upozorňuje na porušování vašich pracovních povinností. Vytýkací dopis má informovat zaměstnance o:

  1. Porušování pracovněprávních předpisů;
  2. Nedostatečný pracovní výkon
  3. Nedodržování pokynů zaměstnavatele

Zaměstnavatel musí upozornit na konkrétní nedostatky práce zaměstnance. Obecná sdělení, bez vylíčení konkrétních provinění, kterých se měl zaměstnanec dopustit nesplňují povinné náležitosti vytýkacího dopisu.

Udělá-li zaměstnavatel chybu při formulaci vytýkacího dopisu, jde to k jeho tíži. Neupozorněte na rozpor vytýkacího dopisu s právními předpisy.

Vytýkací dopis musí obsahovat poučení o možnosti zaměstnavatele podat výpověď, pokud zaměstnanec svá jednání do budoucna nezlepší. Zaměstnavatel tím předává zaměstnanci varování ohledně možného skončení pracovního poměru v budoucnu.

Zaměstnavatel tímto nekončí pracovní poměr. Upozorňuje na možnost jeho skončení v budoucnu, pokud nedojde k nápravě.

Zaměstnanci musí být dána přiměřená lhůta k nápravě. Zaměstnavatel vytýkacím dopisem dává zaměstnanci „šanci“ své závadné konání napravit. K tomu zaměstnavatel určí zaměstnanci čas ke zlepšení nedostatků.

Proč se vytýkací dopis předává?

Zaměstnavatel je oprávněn dát zaměstnanci výpověď pouze ze zákonem stanovených důvodů. Jedním z důvodů jsou neuspokojivá jednání zaměstnance, pokud zaměstnavatel během posledních měsíců (6 nebo 12) zaměstnance upozornil. Upozornění zaměstnance je obsaženo právě ve vytýkacím dopisu, který zaměstnavatel zaměstnanci dává.

Jde tedy primárně o výtku zaměstnanci. Zároveň se ovšem jedná o přípravu zaměstnavatele na výpověď zaměstnanci. Aby mohl zaměstnavatel zaměstnance z těchto důvodů vyhodit, musí předtím předat vytýkací dopis.

Výpověď z těchto důvodů zaměstnanci nevzniká nárok na odstupné. I proto zaměstnavatelé tento výpovědní důvod často zvolí.

Co se stane, pokud odmítnu vytýkací dopis převzít?

Výtka zaměstnanci směřuje vždy do jeho vlastních rukou. Odmítnutí převzetí má stejné následky jako řádné doručení. Zaměstnavatel často pro tyto případy přivede k předání vytýkacího dopisu svědky. Tím zajistí, že zpětně doloží doručení zaměstnanci.  

Co dělat, pokud dostanete vytýkací dopis?

Víte-li, že je výtka oprávněna, můžete v poskytnuté lhůtě provést nápravu. Vytýkací dopis má omezenou „životnost“. Pokud budete dále plnit své pracovní povinnosti řádně, vyhazov vám nehrozí.

Dostanete-li neoprávněnou výtku, lze na ni odpovědět. Soudně napadnout dopis nelze, nicméně můžete zaměstnavateli sdělit, že byla výtka předána neoprávněně. Zkusí-li zaměstnavatel následně pracovní poměr skončit výpovědí, přichází vaše chvíle. Špatný vytýkací dopis znamená nesplnění zákonného předpokladu výpovědi. Soudním přezkumem výpověď následně zneplatníte a získáte na zaměstnavateli náhradu ušlého výdělku.

Musí zaměstnanec na vytýkací dopis reagovat?

Reagovat na vytýkací dopis nemusíte.

Nereagujte, pokud víte, že dopis neobsahuje povinné náležitosti stanovené zákonem.

Pokud víte, že skutečnosti uvedeném ve výtce (co jste měli udělat špatně), můžete zaměstnavateli sdělit, že se jeho sdělení nezakládají na pravdě. Pokud víte, že nastal negativní následek, ovšem nikoli vaší vinou, uveďte skutečnou příčinu (např. nefungující software, závady přístroje, zákaz činnosti, chybějící pokyny řídících zaměstnanců, atd..)

Sdělení vždy provádějte písemnou formou. Nejlépe doporučenou poštovní zásilkou. Případně si můžete přinést vlastní kopii, u které vám zaměstnavatel potvrdí doručení. V krajním případě lze provést emailem nebo telefonicky, nicméně jde o výrazně slabší doručovací prostředky.  

Pomohl vám tento příspěvek? Pokud ano, budeme rádi za doporučení. Máte jiné dotazy, které se týkají vytýkacího dopisu? Dejte nám vědět a my se vám pokusíme odpověď v navazujícím příspěvku.

Dostali jste vytýkací dopis a nevíte si rady? Neváhejte se na nás obrátit.

Nevyznáte se v džungli pracovněprávních vztahů?

Sledujte nás také na sociálních sítích Instagram, Facebook či LinkedIn, kde sdílíme rady, užitečné informace či novinky ze světa pracovního práva jednoduše a srozumitelně. A neváhejte nám kdykoli napsat.

Vytýkací dopis a jak se bránit

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu

Další zajímavé příspěvky z této sekce

PTSD na pracovišti: Jak Nejvyšší soud rozhodl o pracovních úrazech a co to znamená pro práva zaměstnanců

PTSD na pracovišti: Jak Nejvyšší soud rozhodl o pracovních úrazech a co to znamená pro práva zaměstnanců

Z nedávného rozhodnutí Nejvyššího soudu vyplývá, že posttraumatická stresová porucha (PTSD) může být považována za pracovní úraz, pokud splňuje určité podmínky. Případ zaměstnance, který byl svědkem sesuvu zeminy na stavbě tunelu Blanka, poskytuje náhled do toho, jaké situace mohou být kvalifikovány jako pracovní úraz a jaký vliv to může mít na práva zaměstnance.

Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek