Změny v dohodách o pracích konaných mimo pracovní poměr

Změny v dohodách

V předchozím článku jsme se věnovali novele zákoníku práce obecně. V tomto článku se budeme věnovat dohodám mimo pracovní poměr – dohodě o provedení práce a dohodě o provedení činnosti (dále jen „DPP“ a „DPČ“) a nárocích, které máte. Jako zaměstnanec z DPP či DPČ máte nárok na překážky v práci, dovolenou a odůvodnění výpovědi (při splnění dalších podmínek).

Dohody mimo pracovní poměr

Pokud uzavřete se zaměstnavatel dohodu mimo pracovní poměr – DPP nebo DPČ, musí vám zaměstnavatel předem rozvrhnout pracovní dobu. S písemným rozvrhem týdenní pracovní doby vás musí seznámit nejpozději 3 dny před začátkem týdne, kdy máte u zaměstnavatele pracovat.

Překážky v práci

Nově máte u dohody (DPP, DPČ) právo na poskytnutí překážek v práci bez omezení. To znamená, že vám zaměstnavatel musí dát volno, pokud např. potřebujete jít k lékaři. Za toto volno ale nemáte nárok na náhradu mzdy. Zaměstnavatel vám musí poskytnout volno, ale nemá povinnost vám za volno nahradit mzdu. V pracovní smlouvě si můžete se zaměstnavatelem sjednat jinak – pokud se dohodnete, že vám proplatí náhradu mzdy za překážky v práci, musí vám zaměstnavatel mzdu nahradit.

Pokud jste u svého zaměstnavatele odpracoval 180 dnů v předchozích 12 měsících na základě DPP nebo DPČ, můžete zaměstnavatele písemně požádat, aby vás zaměstnal v „klasickém“ pracovním poměru. Zaměstnavatel vám musí do 1 měsíce odpovědět. Zaměstnavatel vám nemusí automaticky nabídnout plný pracovní úvazek, ale musí vám písemně vysvětlit, proč k nabídce pracovní smlouvy nepřistoupil.

Dovolená

Pokud jste zaměstnaní přes DPP nebo DPČ, máte nově právo na dovolenou. Musíte ale splnit dvě podmínky – pracovněprávní vztah se zaměstnavatelem musí v příslušném kalendářním roce trvat nepřetržitě alespoň 4 týdny. Zároveň musíte odpracovat alespoň 80 hodin. Obě podmínky musíte splnit současně.

Výpověď

Pracovní poměr u DPP nebo DPČ končí vzájemnou dohodou nebo výpovědí. Výpověď můžete dát vy i zaměstnavatel bez udání důvodu. Můžete požádat o písemné zdůvodnění výpovědi, pokud se domníváte, že vám dal zaměstnavatel výpověď, protože jste:

  • domáhal se práva na informace při vzniku nebo změně dohody
  • domáhal se práva na rozvržení pracovní doby předem
  • domáhal se práva na odborný rozvoj
  • požádal o zaměstnání v pracovním poměru
  • čerpal mateřskou, otcovskou nebo rodičovskou dovolenou

Závěr

Pokud jste uzavřeli se zaměstnavatelem dohodu mimo pracovní poměr, máte nárok na překážky v práci. Zaměstnavatel vám musí dát volno. Za tuto dobu vám nepřísluší náhrada mzdy. Pokud jste u zaměstnavatele pracovali alespoň 180 dnů, můžete požádat o uzavření pracovní smlouvy na plný úvazek. Máte právo na dovolenou. Při výpovědi ze strany zaměstnavatele můžete žádat o její zdůvodnění.

Potřebujete pomoci s prosazením vašich nároků? Napište nám, my Vám pomůžeme.

Nevyznáte se v džungli pracovněprávních vztahů?

Sledujte nás také na sociálních sítích Instagram, Facebook či LinkedIn, kde sdílíme rady, užitečné informace či novinky ze světa pracovního práva jednoduše a srozumitelně. 

Změny v dohodách o pracích konaných mimo pracovní poměr

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu

Další zajímavé příspěvky z této sekce

Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek