Co dělat při pracovním úrazu? (1. část)

Stane-li se vám pracovní úraz, musíte být pro řádné uplatnění odškodnění aktivní. Správný postup jednání po pracovnímu úrazu Vám zajistí půdu pro budoucí uplatnění Vašich práv. 

  1. Sdělte zaměstnavateli (jste při vědomí) vznik pracovního úrazu
  2. Uveďte do zprávy u lékaře, že šlo o pracovní úraz
  3. Popište okolnosti vzniku lékaři i zaměstnavateli
  4. Dbejte na to, aby zaměstnavatel provedl zápis do knihy pracovních úrazů zaměstnavatele
  5. Sepište si, kdy, jak a kdo byl přítomen, když se vám pracovní úraz přihodil
  6. Pořiďte si kopie všech záznamů a trvejte na poskytnutí záznamu o úrazu od zaměstnavatele
  7. Nespoléhejte se na zaměstnavatele, jeho zájmy jsou v rozporu s vašimi
  8. Nepodepisujte žádné dohody

Tento příspěvek je věnován prvním 4 doporučením, jak postupovat při vzniku pracovního úrazu (navazující článek bude věnován dalším 4 bodům).

Hlášení pracovního úrazu zaměstnavateli

Prostřednictvím sdělení přítomných osob (hlavně zaměstnanců) dochází k objasnění příčin vzniku pracovního úrazu. Díky svědectvím lze získat obraz toho, co se na pracovišti nebo při výkonu práce odehrálo. Záznamy následně slouží k rekonstrukci vzniku pracovního úrazu. Čím lépe popíšete vy a ostatní zaměstnanci vznik pracovního úrazu, tím lépe pro Vás v rámci uplatnění budoucích nároků.

Kdy? Hlášení o vzniku pracovního úrazu jsou povinni podat zaměstnanci, tedy i vy. Nahlásit pracovní úraz můžete, jakmile to váš zdravotní stav dovolí. Ostatní zaměstnanci pravděpodobně podají hlášení dříve než vy. Měli byste provést kontrolu, zda učinili pravdivé a úplné výpovědi.

Komu? Pracovní úraz oznamujete svému zaměstnavateli. Konkrétně byste měli sdělit vašem nadřízenému zaměstnanci, případně oddělení lidských zdrojů (HR), má-li váš zaměstnavatel. Pracovní raz byste měli dále oznámit svému ošetřujícímu lékaři.

Jak? Pokud nelze jinak, můžete provést i písemně nebo prostřednictvím SMS zprávy nebo emailu.

Proč? Zaměstnavatel je povinen vést evidenci existujících pracovních úrazů svých zaměstnanců. Zaměstnanec je povinen nahlásit zaměstnavateli vznik, popsat okolnosti vzniku a spolupracovat při objasnění příčin pracovního úrazu. Zaměstnavatel má právo provést test na přítomnost drog nebo alkoholu u zaměstnance. Pokud nejste schopni se testu podrobit, provedou test na přítomnost nežádoucích látek v nemocnici.

Lékařská zpráva

Pokud Vás po vzniku pracovního úrazu prohlíží lékař, vždy uveďte, kdy a jak se vám pracovní úraz stal (při plnění pracovních úkolů pro zaměstnavatele. Tato informace by měla být obsažena v lékařské zprávě ošetřujícího zařízení. Díky tomu získáte podpůrný nástroj k prokázání újmy vzniklé z pracovního úrazu. 

V zásadě jde o dokumentaci, která je nutná pro pozdější uplatnění vašich práv a nároků na odškodné. Sehrává pak velmi významou roli z hlediska určení bolestného a ztížení společenského uplatnění (případně také v rámci nemocí z povolání a jejich nároků). Pokud pracovní úraz končí smrtí zaměstnance, mají nárok na nároky související s úmrtím zaměstnance pozůstalí (rodina, osoby blízké).

Okolnosti vzniku pracovního úrazu

Prostřednictvím sdělení přítomných osob (hlavě zaměstnanců) dochází k objasnění příčin vzniku pracovního úrazu. Díky svědectvím lze získat obraz toho, co se na pracovišti nebo při výkonu práce odehrálo. Záznamy následně slouží k rekonstrukci vzniku pracovního úrazu. Čím lépe popíšete vy a ostatní zaměstnanci vznik pracovního úrazu, tím lépe pro Vás v rámci uplatnění budoucích nároků.

Kamerové záznamy nejlépe odhalí, co se skutečně stalo (objektivní hodnocení). Zpravidla však nebývají k dispozici, a tak se následně provádí rekonstrukce události prostřednictvím svědeckých výpovědí.

Samozřejmě platí, že čím méně pochybení na Vaší straně, tím lépe pro Vás. Za každou cenu však neuvádějte nepravdivé skutečnosti. Ostatní zaměstnanci mohou v případě sporu vyvrátit nepravdivá tvrzení, a může to poškodit vaše šance na získání reálné kompenzace. Naopak je-li příčina pracovního úrazu na Vaší straně, může být zaměsnavatel zproštěn odpovědnosti.

Nevyznáte se v džungli pracovněprávních vztahů?

Sledujte nás také na sociálních sítích Instagram, Facebook či LinkedIn, kde sdílíme rady, užitečné informace či novinky ze světa pracovního práva jednoduše a srozumitelně. 

Co dělat při pracovním úrazu? (1. část)

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu

Další zajímavé příspěvky z této sekce

PTSD na pracovišti: Jak Nejvyšší soud rozhodl o pracovních úrazech a co to znamená pro práva zaměstnanců

PTSD na pracovišti: Jak Nejvyšší soud rozhodl o pracovních úrazech a co to znamená pro práva zaměstnanců

Z nedávného rozhodnutí Nejvyššího soudu vyplývá, že posttraumatická stresová porucha (PTSD) může být považována za pracovní úraz, pokud splňuje určité podmínky. Případ zaměstnance, který byl svědkem sesuvu zeminy na stavbě tunelu Blanka, poskytuje náhled do toho, jaké situace mohou být kvalifikovány jako pracovní úraz a jaký vliv to může mít na práva zaměstnance.

Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek