Popálenina jako pracovní úraz

Ať už pracujete jako asistentka a popálíte se kávou nebo pracujete v laboratoři a popálíte se chemikálii či pracujete s elektřinou a popálíte se elektrickým proudem, pokaždé se bude jednat o pracovní úraz. V tomto článku se dozvíte, co dělat, jestliže se popálíte v pracovní době. 

Rozdělení popálenin

Samotné popáleniny dělíme na 4 stupně.

První stupeň popáleniny je bolestivý, ale dá se snadno ošetřit a po několika dnech se pokožka zregeneruje. Typicky se jedná o spálení na slunci.

Druhý stupeň popáleniny je hlubší a dělí se na dvě podskupiny. Jestliže se jedná o první podskupinu, tak je zasažena vrchní část kůže a kapiláry, drobné cévy, jež se nacházejí v kůži. Příznakem tohoto typu popálení je puchýř naplněný průhlednou kapalinou, který se objeví na místě popáleniny. Samotná popálenina se zahojí za nějaké 2-3 týdny. Typickým úrazem je opaření se vřelou vodou nebo párou, nebo popáleniny od oleje. Jestliže se jedná o druhou podskupinu, tak je zasažena hlubší část kůže a po zahojení se Vám na místě vytvoří jizva. Hojení tohoto popálení trvá 3-6 týdnů a příčinou bývá popálení ohněm.

Při třetím stupni, který je závažný, dochází k nevratnému poškození celé kůže, kdy je kůže bílá až šedá a hojení vyžaduje kožní štěp.

Nejzávažnějším stupněm je čtvrtý stupeň, kdy je poškozená celá kůže i podkožní tkanivo, svaly a kosti.

Příčiny a první pomoc

Příčiny popálenin jsou různé a záleží na na druhu vykonáváné práce. Pracovním úrazem je popálení, jestliže se zaměstnanec popáli kávou nebo čajem, který připravuje. Dalšími možnými příčinami může být popálení se ohněm, chemikáliemi a mnoho dalšího.

Při popálenině určitě zavolejte záchrannou službu a dodržujte jejich pokyny. Jako první odstraňte zdroj tepla nebo ho přesuňte mimo dosah. Při méně závažných popáleninách chlaďte popálené místo pod tekoucí studenou vodou, dokud neucítíte úlevu. Sundejte z okolí popáleniny různé prstýnky, řetízky či náramky, protože místo může natéct a dále použijte sterilní obvaz a místo obvažte. Při závažnějším popálení počkejte až přijede záchranná služba a řiďte se pokyny operačního střediska.

Samozřejmostí je abyste svůj pracovní úraz nahlásili svému zaměstnavateli, který má poté zákonnou povinnost pracovní úraz zaznamenat do knihy pracovních úrazů a zajistit Vám lékařské ošetření. Tento krok je důležitý i pro bodové ohodnocení pracovního úrazu podle vyhlášky vlády č. 277/2015 Sb. Také vlivem popálení může dojít ke ztížení společenského uplatnění a Vy tak máte nárok na náhradu škody, kterou jste si pracovním úrazem způsobili. Jak postupovat v případě pracovního úrazu si můžete přečist v předchozích příspěvcích: Jak postupovat v případě pracovního úrazu část 1. a část 2..

Závěr

Závěrem lze konstatovat, že popálenina může být rovněž závažným pracovním úrazem. Proto vždy dodržujte veškeré bezpečnostní předpisy a opatrně manipulujte s hořlavými látkami a otevřeným ohněm či jeho zdrojem. 

Jak Vám můžeme pomoci?

Pomáháme zaměstnancům s uplatňováním nároků z pracovních úrazů či nemoci z povolání prostřednictvím expertů v oboru. Stal se Vám či Vašemu blízkému pracovní úraz a potřebujete pomoci? Přečtěte si reference našich klientů, kterým jsme pomohli v různých pracovněprávních případech a neváhejte se na nás obrátit. My Vám pomůžeme.

Nevyznáte se v džungli pracovněprávních vztahů?

Sledujte nás také na sociálních sítích Instagram, Facebook či LinkedIn, kde sdílíme informace či novinky ze světa pracovního práva jednoduše a srozumitelně. A neváhejte nám kdykoli napsat.

Popálenina jako pracovní úraz

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu

Další zajímavé příspěvky z této sekce

Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek