Nejčastější pracovní úrazy

I přes dlouhodobý pokles trendu pracovních úrazů v České republice se stále jedná o závažný problém v pracovním prostředí. Každý rok dochází k řadě incidentů, které mohou mít vážné následky nejen pro postižené pracovníky, častokrát se jedná o celoživotní následky (někdy dokonce i úmrtí). Je důležité si uvědomit, které pracovní úrazy patří mezi nejčastější a jakým způsobem lze riziko těchto úrazů minimalizovat. Na to se zaměříme v tomto příspěvku.

Nejčastější přířiny pracovních úrazů

  1. Poklesy a uklouznutí: Poklesy a uklouznutí patří mezi nejčastější pracovní úrazy v České republice. Mohou se stát v různých odvětvích od výroby po služby, a to jak v interiéru, tak venku. Ať už jde o mokrou podlahu, nevhodnou obuv, nedostatečné osvětlení nebo nepořádek, riziko poklesu lze snížit pravidelnou údržbou a správným výběrem ochranných pomůcek.
  2. Pohybové úrazy: Manipulace s těžkými břemeny, nevhodnými technikami zdvihání a opakovanými pohyby mohou vést k pohybovým úrazům. Tento druh úrazů postihuje zejména pracovníky ve stavebnictví, dopravě a zemědělství. Správná ergonomie pracoviště, školení a výcvik v oblasti správné manipulace s břemeny a vhodnými pomůckami mohou přispět k prevenci těchto úrazů.
  3. Kontakt s nebezpečnými látkami: V některých odvětvích může docházet k práci s nebezpečnými chemikáliemi nebo jinými škodlivými látkami. Úrazy spojené s kontaktem s těmito látkami mohou mít vážné následky pro zdraví pracovníků. Dodržování správných postupů pro manipulaci s nebezpečnými látkami, nošení ochranných oděvů a zaškolení zaměstnanců jsou klíčové k minimalizaci tohoto rizika.
  4. Poranění v důsledku pádů nebo nárazů: Nárazy nebo pády mohou způsobit různé druhy poranění, včetně zlomenin, pohmožděnin nebo modřin. Tento typ úrazů může postihnout pracovníky na stavbách, v průmyslových závodech nebo ve skladovacích prostorách. Nošení ochranných přileb, oděvů a brýlí může snížit riziko vážných zranění.
  5. Úrazy způsobené stroji: Práce s různými stroji a zařízeními může být nebezpečná, pokud nejsou dodržovány bezpečnostní postupy. Stříhací, frézovací a obráběcí stroje mohou způsobit vážná zranění. Důkladné zaškolení zaměstnanců, pravidelná údržba strojů a používání ochranných prvků jsou nezbytné pro minimalizaci rizika.

Pokud se vám stane pracovní úraz, pamatujte na naše doporučení. Jedině správný postup Vám zaručí, že na konci dostanete odškodnění všech nároků, na které máte ze zákona nárok. 

Závěr

Prevence pracovních úrazů je záležitostí společnou pro zaměstnavatele i zaměstnance. Zaměstnavatelé by měli zajistit bezpečné pracovní prostředí, poskytovat pravidelná školení a zaškolování, a dbát na dodržování bezpečnostních postupů. Zaměstnanci zase musí respektovat bezpečnostní pravidla, používat ochranné pomůcky a hlásit rizikové situace. Pouze společným úsilím lze dosáhnout snížení počtu pracovních úrazů v České republice.

Jak vám můžeme pomoci?

Utrpěli jste pracovní úraz? Nevíte si rady s uplatněním nároku na odškodnění od zaměstnavatele? Pomáháme zaměstnancům s předběžným posouzením vzniklých úrazů a následně pomáháme při uplatnění nároků zaměstnance prostřednictvím expertů v oboru. Neváhejte a obraťte se na nás. Rádi vám pomůžeme.

Nevyznáte se v džungli pracovněprávních vztahů?

Sledujte nás také na sociálních sítích Instagram, Facebook či LinkedIn, kde sdílíme rady, užitečné informace či novinky ze světa pracovního práva jednoduše a srozumitelně. 

Nejčastější pracovní úrazy

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu

Další zajímavé příspěvky z této sekce

Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek